מהו אוטיזם

בית  >  גישות טיפול >  מהו אוטיזם

אוטיזם

 

המנעד הטיפולי בו מטפלים סולם, הינו רחב ועוסק בילדים ונוער עם נכויות התפתחותיות שונות:

אוטיזם והפרעות תקשורת, תסמונות שונות, פיגור, ליקויי למידה, קשיים תפקודיים מוטוריים, שפתיים וקוגניטיביים או הסובלים מחסכים רגשיים, נפשיים או סביבתיים –

מרמות תפקוד קלות ועד רמה בינונית ומורכבת.

במערכת לומדים ילדים ונערים במסגרות של סולם מנוהלות בידיהם האומנויות של אנשי מקצוע מהגדולים בתחום!

 

מהו אוטיזם?

 

אוטיזם הינו לקות – הפרעה נוירו-התפתחותית נרחבת המתייחסת למגוון מצבים המאופיינים ומשפיעים בעיקר בכישורים חברתיים, תקשורת, יחסים בין אישיים, וויסות עצמי.

אין אוטיזם אחד אלא תת-סוגים רבים, אשר משפיעים ברמות ובדרגות שונות.
המושפעים משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. לכל אדם הסובל מאוטיזם יש סט מובהק של חוזקות ואתגרים. יש אנשים שעשויים לדרוש תמיכה משמעותית בחיי היומיום שלהם, בעוד שאחרים עשויים להזדקק לתמיכה פחותה, ובמקרים מסוימים לחיות באופן עצמאי לחלוטין.

האוטיזם לא משפיע על הנראות החיצונית של ילדים ואנשים על הרצף/ספקטרום האוטיסטי.
אך בא לידי ביטוי בעיקר בקושי להבין ניואנסים (דקויות), ליצור אינטראקציה חברתית נכונה, מה שעלול להביא אותם לחוסר תקשורת והבנה באופן שכיח.

האוטיסטים מתאפיינים בהצמדות נוקשה לרוטינות או לדפוסים חזרתיים של התנהגות מילולית כמו חזרה על אותו צליל, מילה או תנועה חוזרת, הימנעות מקשר עין וחוסר בהבעות פנים, תחומי עניין מצומצמים או מקובעים מאוד העדפה לצפוי והמוכר, והבעת מצוקה משינויים כולל מאכלים חדשים או שינויים בלוח הזמנים ואף חווים קושי בויסות החושי (סף גירוי גבוה/נמוך).

 

מהי תסמונת אספרגר?

אספרגר הינו תסמונת שעומדת על הרצף האוטיסיטי וממוקמת על הקצה הקל שלו –
רמת האינטלגנציה תקינה ואפילו יכולה להיות גבוהה, אך הכישורים החברתיים והתפקודים מהווים פער משמעותי.

 

1944: התסמונות תוארה ואופיינה ע״י רופא הילדים האוסטרי – הנס אספרגר – אינטליגנציה רגילה עד גבוהה. אך חוסר כישורים חברתיים ונטיה להתנהגות מסורבלת ומגושמת.

 

1981: הפסיכיאטרית הבריטית – לורנה ווינג פרסמה סדרת מחקרים דומים. בו טבעה את המונח “תסמונת אספרגר”.

 

1994: תסמונת אספרגר הופיעה במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות.

 

2013: ספר האבחנות – DSM-5. מגדיר את אספרגר תחת השם הרצף האוטיסטי – Autistic Spectrum Disorder “הפרעת ספקטרום האוטיזם”

 

סימני אוטיזם

סימני אוטיזם מופיעים בדרך כלל עד גיל שנתיים או שלוש. עיכובים מסוימים בהתפתחות יכולים להופיע מוקדם יותר, ולעיתים קרובות ניתן לאבחן אותו כבר לאחר 18 חודשים.

מחקרים מראים כי התערבות מוקדמת מובילה לתוצאות חיוביות בהמשך חייהם של אנשים עם אוטיזם!

אבחנה מוקדמת של אוטיזם הינה נקודת מפנה חשובה במסע ארוך להבנת עולמו של הילד המאפשרת התקדמות משמעותית והישגים התפתחותיים ניכרים, מיצוי הפוטנציאל ולמימוש יכולותיו של כל ילד לקחת חלק בסביבה ובחברה ולזכות, באיכות חיים, ברווחה נפשית ובהגשמה עצמית, באופן הטוב ביותר עבורם.

 

לאבחנה של אוטיזם נדרש אבחון על ידי /נוירולוג וכן על ידי פסיכולוג קליני/התפתחותי. ניתן לקבל הפניה דרך רופא הילדים למכון להתפתחות הילד לצורך אבחון, או לפנות לגופים מאבחנים אחרים בבתי חולים, במרכזים ייעודיים או באופן פרטי.

 

 

טיפולים וסיוע מקצועי לאוטיסטים

ישנם סוגים רבים של טיפולים זמינים. הכוללים אימון מיומנויות חברתיות, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול באינטגרציה חושית ושימוש בטכנולוגיה מסייעת:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע בהתמודדות עם חרדות ואתגרים אישיים אחרים.

שיעורי אימון למיומנויות חברתיות יכולים לעזור במיומנויות שיחה ובהבנת רמזים חברתיים.

טיפול בדיבור יכול לעזור בשליטה קולית.

ריפוי פיזי ועיסוק יכול לשפר את התיאום.

ועוד.

 

ארגון סולם משכיל למשוך אליו כוח אדם מקצועי ואיכותי, ולהגיע להישגים יוצאי דופן בתחום השילוב והמענה לקהלי היעד שלו, זו לצד הקפדה על יחס אישי ואיתור תוספות תקציביות לצורך מתן שלל מענים שלא בסל. 

אנו עדים לגידול המתמשך בגילאי 0-18 בישראל. מספר הילדים בעלי צרכים מיוחדים ואוטיזם גדל.

 

הצוות של סולם מקצועי בכיר ומיומן. מערך השתלמויות בשגרה, מאפשר פיתוח מקצועי של כלל אנשי הצוות, ותמיכה בהצמחת צוות מקצועי ואיכותי המשלב רגישות ואכפתיות גבוהה לילדים, זיהוי הפוטנציאל בכל ילד ודוחף אותו לממש את היכולות שלו. בנוסף, בשיתוף אוניברסיטאות מובילות בישראל, מתקיים מחקר מתמשך לשיפור ולפיתוח כלים מקצועיים לאיתור, אבחון וטיפול בבעיות התפתחותיות שונות. סולם מוכר ומוערך מאוד בקרב קהיליית הרופאים, הפסיכולוגים והמטפלים הפרא רפואיים.

 

 

 כ- 30% מבוגרי סולם יצאו ממעגל החינוך המיוחד והצליחו להשתלב במסגרות המשך רגילות! 

צוות סולם בונה לילד תכנית טיפול שנתית לפי צרכיו הרבה מעבר לסל התקציב אותו הוא מקבל ממשרד החינוך. הטיפולים הנוספים הם שגורמים להצלחה האדירה של סולם. במרכזים ניתנים שירותים טיפוליים וחינוכיים כוללניים ע”י צוותות מקצועיים החוסכים להורים ולילדים מאמץ מיותר של ריצות למכונים שונים על חשבון שעות עבודה או תפקוד מיטבי בבית.

 

 

אחת מהמטרות הדגל החשובות שלנו, בנוסף, הינה העלאת המודעות ושינוי עמדות בחברה והשפעה על מדיניות וחקיקה.

 

ישיבת אהלי יעקב

הישיבה נותנת מענה מקצועי לתלמידים בעלי אבחנה של ASD בתפקוד גבוה, תוך עמידה רוחנית ברמה גבוהה במטרה לקדם את התלמידים בתחום התקשורתי והכשרתם להתנהלות עצמאית. הווי ישיבתי בית מדרש, לימודים תורניים ברמה מותאמת, חברותות )רכישת מיומנות, התנסות, העצמה, והכוונה(, הווי תורני חברתי, שילוב תורני וחברתי בקהילה.

פיתוח מיומנויות הכנה לתעסוקה

 ידע מקצועי, תוכנית כישורי חיים מורחבת, מגמות )יישומי משרד, תכנות, יישומים גרפיים, תקשוב(, יציאה להתנסות בקהילה. תכנית כישורי חיים מורחבת מוגנות , תפקודים ניהוליים במטבח, בפנאי ובהתארגנות, התנהלות עצמאית בקהילה ובמוסדותיה.

צוות הישיבה מותאם באישיותם הרוחנית, הערכית והתורנית וברמת המקצועיות בתחום התקשורת לצד מטפלים וחונכים, המודרכים ומלווים על ידי צוות הדרכה מקצועי בשיטת .DI

מסגרות אידיש

לסולם נסיון מוצלח של עבודה עם אוכלוסיה חסידית דוברת אידיש בירושלים זה למעלה מ 30 שנה. בסולם קיימות מסגרות באידיש בגנ”י, בי”ס לבנות וכיתות בתלמוד תורה לבנים, הנותנים מענים מקצועיים באידיש לאוכלוסיה זו, אשר בשנים האחרונות מודעת יותר לאפשרויות העזרה לילדיה, ומבקשת פתרונות המשמרים את מסגרת השפה והמנטליות.

סולם יעקב

בית הספר סולם יעקב נותן מענה לילדי ASD בגילאי 16-7 בתפקוד בינוני ובינוני- נמוך. בית הספר מעניק לתלמידים כלים מותאמים על מנת לפתח מיומנויות למידה, עצמאות אופטימלית, ויסות עצמי, תקשורת מיטבית ושילוב הדרגתי בקהילה. ייחודי ותו של מודל העבודה בבית הספר, בכך שהוא מבוסס על שילוב של שיטות TEACH ,DIR ,ABA שהוכחו

כאפקטיביות במיוחד בטיפול באוכלוסיה זו, תוך שימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתקדמות. לכל תלמיד נבנית תוכנית לימודים אישית על סמך הפרופיל האינדבדואלי, תוך בחירת מטרות לקידומו המקסימלי בחשיבה משותפת עם ההורים. בסולם יעקב פועלת מועדונית המספקת לתלמידים סביבה רגועה, חוויתית ומקצועית פעילה חמישה ימים בשבוע משעות אחר הצהריים עד הערב, וכן בקייטנות בימי חופשה.

תורת יעקב

תלמוד תורה “תורת יעקב” נותן מענה לתלמידים בעלי לקות תקשורת ASD בתפקוד גבוה, בעלי יכולות קוגנטיביות ותפקודיות גבוהות כאשר קשייהם התקשורתיים והחברתיים באים לידי ביטוי במגוון התפקודים: תקשורת בין אישית, אינטראקציה חברתית, הבנת מצבים חברתיים, הסתגלות וגמישות חשיבה, עיבוד סנסורי, גיוון והרחבת תחומי ענין. בתלמוד תורה “תורת יעקב” מופעלות תכניות התערבות חדשניות בחינוך, בטיפול ובשילוב, המתבססות על עקרונות מודל ה . DIR התכנית החינוכית – טיפולית בת”ת מפתחת תחומי ענין,

מקנה מיומנויות ותפקודים יומיומיים ומכשירה את התלמידים לתפקוד עצמאי בהתייחס להיבטים הבאים: למידה )לימודי קדש, חול, ידע עולם והעשרה(, כישורי חיים, תקשורת וחיברות והכשרה לפנאי ותעסוקה. בת”ת קיים שילוב פרטני או קבוצתי לפיתוח מודעות וייצוג עצמי, פיתוח תפקודי לומד בקבוצה, פיתוח כישורים חברתיים ומעורבות בקהילה. מתוך הבנה שמקומם של ההורים מרכזי ומשפיע על התפתחות התלמיד והצלחתו, ומתוך אמון בכוחה של עבודה משותפת, תורת יעקב שמה דגש על מעורבות הורים, לווי, והדרכה.

אפיקים

בית הספר אפיקים הוקם כדי לתת מענה לבנות בעלות ליקויי למידה נרחבים ו/או סובלות מבעיות רגשיות/ התנהגותיות ו/או נפשיות. בבית הספר אפיקים ניתן מענה הוליסטי ומקיף את צרכי התלמידה מכל ההיבטים ובמכלול התחומים. הקניית מיומנויות למידה, פיתוח רגשי ועבודה התנהגותית או נפשית

באפיקים התלמידות משתתפות בתוכניות ייחודיות המעניקות להן כישורי חיים ומקצועות בכדי שתוכלנה להשתלב במעגל התעסוקה ובחברה כגון, יישומי מחשב, עיצוב שיער ותסרוקות, בישול וקונדיטוריה. בית הספר אף תומך ומציע עזרה ויעוץ להורים על מנת ליצור עבור התלמידה סביבה ביתית עם מסוגלות טובה יותר.

גני תקשורת

העקרונות החינוכיים – טיפוליים, דרכי העבודה ותוכנית הלימודים:

גני התקשורת של סולם מאמצים את הגישה הטיפולית של דר’ גרינשפן ודר’ ווידר מארה”ב, המכונה . R.I.. D היסוד הוא, כי לכל ילד הסובל מהפרעה התפתחותית נרחבת ). D.P. D ( קיים פרופיל נוירולוגי – התפתחותי ייחודי המשפיע ומגביל את תיפקודו. בגן אנו מנסים לתת מענה לצרכים ראשוניים אלו, כדי לעזור לילד להתפנות לעיבוד מידע מן העולם, להיות פעיל, עירני ומווסת בסביבתו הטבעית. צוות הגן מונחה לעקוב אחר היוזמות של הילדים, ולחפש את תחומי העניין והמוטיבציה שלהם, כדי לעודד למידה בהקשר חווייתי ומשמעותי. אנו שמים דגש על האינטראקציה עם הילדים וביניהם, לשיפור מיומנויות התקשורת והחשיבה הרגשית.

הגנים מחולקים לפי רמת תפקוד תקשורתית – חברתית וכן בהתאם לפוטנציאל הקוגנטיבי של הילדים. סדר היום ומטרות העבודה משתנים בכל גן, וכוללים פעילויות קבוצתיות; מפגש בוקר ומפגש צהריים, למידת נושא משותף, ארוחות משותפות ומשחק חברתי, קיימים גם טיפולים רגשיים בקבוצה. הילדים מקבלים גם סל טיפולים נרחב )טב”ם( במגוון תחומים, כאשר בבניית התוכנית החינוכית – טיפולית האישית וסדר היום הכללי, מתקיים דיאלוג תמידי בין רצון להתאים את הפעילות לנורמה המתקיימת בגן רגיל ועידוד אינטראקציות מתאימות, לבין התאמת הקצב והתוכן לקשיים הספיציפיים של כל ילד, וליכולתו לעבד מידע ולמידה.

גני תצפית

גני התצפית מהווים מרחב התפתחות משמעותי עבור ילדים המגלים קשיים בתחומי ההתפתחות השונים ומעלים שאלה דיאגנוסטית או שאלה לגבי דרכי ההתערבות. מרחב אשר מאפשר להם לפתח בסביבה מותאמת את כישוריהם הקוגניטיביים ואת התפתחותם הרגשית- חברתית, תוך כדי עבודה דיאגנוסטית בעבודה אינטגרטיבית רב צוותית. סדר היום במסגרות חינוכיות אלו מושתת על גישה

התפתחותית – מערכתית המתייחסת לכל תחומי ההתפתחות וליחסי הגומלין ביניהם והתערבות דיאגנוסטית RTI כמו גם לצרכים הספציפיים של כל ילד. הטיפולים הפרטניים והקבוצתיים המשולבים בסדר היום בגן מאפשרים לבנות לכל תלמיד תכנית המותאמת לצרכיו הספציפיים ומכוונים לפיתוח תחושת שייכות, מסוגלות ואוטונומיה של כל ילד וילד.

מעונות

מעון סולם הוא הוותיק מבין מסגרות מעונות היום השיקומיים הפועלים בירושלים.

המעונות מיועדים לתינוקות ופעוטות בגילאי 6 חד’ עד 3 שנים, בעלי איחור התפתחותי כללי הנובע מסיבות בריאותיות, גנטיות, תסמונות מסוימות ומחסך רגשי וסביבתי. במעונות סולם מתמחים בקשת רחבה של שיטות טיפול ובונים לכל פעוט את התוכנית המתאימה לו. הפעוטות מטופלים על ידי מיטב אנשי המקצוע הבכירים המתמחים במגוון שיטות פרא רפואיות בתחומי ההתפתחות השונים: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפול תחושתי בחדר סנוזלן, תרפיות רגשיות, טיפולי האכלה, מעקב פסיכולוגי ושירותים סוציאליים. במעון

מיושמות גישות עבודה עדכניות בהתאם לצרכי הפעוטות: ניתן דגש על בעיות וויסות חושי, D.I.R – שיטת טיפול אינטנסיבי ואינטגרטיבי המערב את כל הגורמים המטפלים בילד, תת”ח, תפקודי פה והרגלי אכילה. מסגרת המעון מנוהלת ע”י סגל רב מקצועי מיומן המודרך על ידי צוות פרא רפואי בכיר. כמובן שההורים שותפים מלאים בכל הליך הטיפול. מחקרים מוכיחים כי ככל שההתערבות הטיפולית מוקדמת יותר, הסיכויים לצמצם פערי התפתחות גדולים יותר וע”כ משתדלים במעון ‘סולם’ לקדם את הפעוטות ככל האפשר

Skip to content