סולמוטיזם

בית  >  גישות טיפול >סולמוטיזם

סולמוטיזם; כך מקדמים ילדים על הרצף

במוסדות סולם מאמינים בגישת סולמוטיזם ומקדמים ילדים על רצף האוטיזם, ילדים הסובלים מASD, ילדים הלוקים בבעיות תקשורת ואוטיזם על ידי שימוש בגישת טיפול הוליסטית ובשיטת DIR: שיטה חדשנית ייעודית לטיפול וסיוע לילדים עם אוטיזם.
(סולמוטיזם הוא אינו מונח מקצועי קיים אלא מילה חדשה. להרחבה ראו פה)

 

מה זה אוטיזם?

בעלי אוטיזם הם אנשים הסובלים מקשיי תקשורת ואינטראקציות בין אישיות. הם מתאפיינים בכישורים חברתיים ירודים ובקשיים בהתפתחות השפתית. המקור לזה הן הפרעות נוירו התפתחותיות במוח וחוסר תיאום בין אזורי המוח השונים.

ילד עם קשיי תקשורת יכול להיות יפה תואר (ובמקרים רבים הם אכן ילדים יפים במיוחד) והוא יכול להיות בעל כישרון רב במוזיקה, בציור, במתמטיקה או בתחומים אחרים.

ההבדל נעוץ בתקשורת. ילד עם אוטיזם חי בעולם משלו, הוא נמצא בתוך בועה דמיונית ואינו יוצר קשר עם מי שמחוץ לבועה.

 

האם ניתן לקדם ילדים הנמצאים על הרצף?

שיטת DIR פותחה על מנת לעזור לילדים בעלי המתמודדים עם אוטיזם  לקיים יחסי חברה תקינים ולהתפתח בהתאם לתהליך התפתחות של ילדים רגילים. את השיטה ביססו אחרי צפיה בהתפתחותם של ילדים רגילים והקשר שלהם עם ההורים והסביבה ולפיה בנו את המודל הייחודי.

השיטה הוכיחה את עצמה בעולם ואכן ישנם ילדים רבים עם קשיי תקשורת שהצליחו ליצור קשרים משמעותיים, לפתח ולחזק את התקשורת בין אישית שלהם עם הסביבה ולהשתלב בחברה רגילה. כיום ישנם מוסדות רבים ומטפלים מומחים אשר עובדים בשיטה זו על מנת לסייע לאותם ילדים להתפתח ולהשתלב.

 

איך זה עובד?

השיטה מבוססת על מודל המשלב שלושה תחומים עיקריים בהתפתחות הילד:

 

Development (תהליך ההתפתחות)

על פי שלבי התפתחות של ילד רגיל

 

– Individual Differences (הבדלים אישיים)

מאפייני אישיות של כל ילד וילד

 

-Relationship Based Mode (יחסים וקשר)

אופי התקשורת בין הילד להוריו וסביבתו הקרובה

 

שילוב של שלושת המאפיינים מסייעים לילד לפתח ולהתפתח בתחומי התקשורת השונים, ללמוד ולהתקדם.

 

איך עושים את זה?

כשרוצים לעבוד בשיטה זו מתחילים קודם כל בצפיה על הילד ובתחקיר עומק על כל המאפיינים האמורים לעיל: מה השלב ההתפתחותי שלו, מהם מאפייני אישיותו ומה אופי הקשר שלו עם משפחתו. רק לאחר מכן מתאימים לילד תכנית טיפול אינדיבידואלית.

 

 

תכנית dir כוללת תחומים שונים בהם הילד מקבל טיפול, כשיש אינטראקציה תמידית בין כל חלקי הטיפול והמטפלים: שעת “זמן יחד”, שעת מפגש עם בני גילו, תכנית חינוכית, תקשורת חליפית (שפת סימנים, לוחות תקשורת ועוד), טיפולים פרא-רפואיים (קלינאית תקשורת, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק), פעילות מובנית חלקית (הצבת מטרות ויעדים בפעילויות יומיומיות), תוכנית הסברה להורים, ופעילויות לגירוי סנסומוטורי – חושי (כמו למשל סולמות, מנהרות זחילה, מגלשה, בריכת כדורים, טרמפולינה, מסלול שיווי משקל, הליכה יחפה על דשא ועוד).

 

WhatsApp Image 2022-07-31 at 12.22.00

בעת העבודה בשיטת dir המטפלים וההורים לומדים את עולמו הייחודי של הילד, תחומי התעניינותו, קשייו וחוזקותיו, ומנסים ככל האפשר להיכנס לעולמו בדרכו שלו. לדוגמה, במידה והילד מסיע מכונית הלוך ושוב שוב ושוב – ההורה יצטרף אליו, ישב לידו ויסיע מכונית אחרת באותו המסלול. הפעולה הזו תגרום לילד התעניינות במי שלידו כי זו הפעולה “שלו”, תפקיד ההורה או המטפל הוא לגרות את הילד לתקשורת נוספת באותה הזדמנות: לדוגמה ישמיע קולות של מכונית ויאמר – “מכונית נוסעת בכביש”… או לחילופין ינסה להסיע את המכונית במסלול שונה ולראות כיצד הילד יגיב. כל דבר שיגרום לילד לצאת לרגע מהעולם שהוא שקוע בו וליצור קשר משמעותי עם הסובב אותו.

במילים אחרות – במקום להוציא את הילד מהבועה, אנחנו נכנסים לבועה שלו ומשפיעים עליו מתוכה.

ישיבת אהלי יעקב

הישיבה נותנת מענה מקצועי לתלמידים בעלי אבחנה של ASD בתפקוד גבוה, תוך עמידה רוחנית ברמה גבוהה במטרה לקדם את התלמידים בתחום התקשורתי והכשרתם להתנהלות עצמאית. הווי ישיבתי בית מדרש, לימודים תורניים ברמה מותאמת, חברותות )רכישת מיומנות, התנסות, העצמה, והכוונה(, הווי תורני חברתי, שילוב תורני וחברתי בקהילה.

פיתוח מיומנויות הכנה לתעסוקה

 ידע מקצועי, תוכנית כישורי חיים מורחבת, מגמות )יישומי משרד, תכנות, יישומים גרפיים, תקשוב(, יציאה להתנסות בקהילה. תכנית כישורי חיים מורחבת מוגנות , תפקודים ניהוליים במטבח, בפנאי ובהתארגנות, התנהלות עצמאית בקהילה ובמוסדותיה.

צוות הישיבה מותאם באישיותם הרוחנית, הערכית והתורנית וברמת המקצועיות בתחום התקשורת לצד מטפלים וחונכים, המודרכים ומלווים על ידי צוות הדרכה מקצועי בשיטת .DI

מסגרות אידיש

לסולם נסיון מוצלח של עבודה עם אוכלוסיה חסידית דוברת אידיש בירושלים זה למעלה מ 30 שנה. בסולם קיימות מסגרות באידיש בגנ”י, בי”ס לבנות וכיתות בתלמוד תורה לבנים, הנותנים מענים מקצועיים באידיש לאוכלוסיה זו, אשר בשנים האחרונות מודעת יותר לאפשרויות העזרה לילדיה, ומבקשת פתרונות המשמרים את מסגרת השפה והמנטליות.

סולם יעקב

בית הספר סולם יעקב נותן מענה לילדי ASD בגילאי 16-7 בתפקוד בינוני ובינוני- נמוך. בית הספר מעניק לתלמידים כלים מותאמים על מנת לפתח מיומנויות למידה, עצמאות אופטימלית, ויסות עצמי, תקשורת מיטבית ושילוב הדרגתי בקהילה. ייחודי ותו של מודל העבודה בבית הספר, בכך שהוא מבוסס על שילוב של שיטות TEACH ,DIR ,ABA שהוכחו

כאפקטיביות במיוחד בטיפול באוכלוסיה זו, תוך שימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתקדמות. לכל תלמיד נבנית תוכנית לימודים אישית על סמך הפרופיל האינדבדואלי, תוך בחירת מטרות לקידומו המקסימלי בחשיבה משותפת עם ההורים. בסולם יעקב פועלת מועדונית המספקת לתלמידים סביבה רגועה, חוויתית ומקצועית פעילה חמישה ימים בשבוע משעות אחר הצהריים עד הערב, וכן בקייטנות בימי חופשה.

תורת יעקב

תלמוד תורה “תורת יעקב” נותן מענה לתלמידים בעלי לקות תקשורת ASD בתפקוד גבוה, בעלי יכולות קוגנטיביות ותפקודיות גבוהות כאשר קשייהם התקשורתיים והחברתיים באים לידי ביטוי במגוון התפקודים: תקשורת בין אישית, אינטראקציה חברתית, הבנת מצבים חברתיים, הסתגלות וגמישות חשיבה, עיבוד סנסורי, גיוון והרחבת תחומי ענין. בתלמוד תורה “תורת יעקב” מופעלות תכניות התערבות חדשניות בחינוך, בטיפול ובשילוב, המתבססות על עקרונות מודל ה . DIR התכנית החינוכית – טיפולית בת”ת מפתחת תחומי ענין,

מקנה מיומנויות ותפקודים יומיומיים ומכשירה את התלמידים לתפקוד עצמאי בהתייחס להיבטים הבאים: למידה )לימודי קדש, חול, ידע עולם והעשרה(, כישורי חיים, תקשורת וחיברות והכשרה לפנאי ותעסוקה. בת”ת קיים שילוב פרטני או קבוצתי לפיתוח מודעות וייצוג עצמי, פיתוח תפקודי לומד בקבוצה, פיתוח כישורים חברתיים ומעורבות בקהילה. מתוך הבנה שמקומם של ההורים מרכזי ומשפיע על התפתחות התלמיד והצלחתו, ומתוך אמון בכוחה של עבודה משותפת, תורת יעקב שמה דגש על מעורבות הורים, לווי, והדרכה.

אפיקים

בית הספר אפיקים הוקם כדי לתת מענה לבנות בעלות ליקויי למידה נרחבים ו/או סובלות מבעיות רגשיות/ התנהגותיות ו/או נפשיות. בבית הספר אפיקים ניתן מענה הוליסטי ומקיף את צרכי התלמידה מכל ההיבטים ובמכלול התחומים. הקניית מיומנויות למידה, פיתוח רגשי ועבודה התנהגותית או נפשית

באפיקים התלמידות משתתפות בתוכניות ייחודיות המעניקות להן כישורי חיים ומקצועות בכדי שתוכלנה להשתלב במעגל התעסוקה ובחברה כגון, יישומי מחשב, עיצוב שיער ותסרוקות, בישול וקונדיטוריה. בית הספר אף תומך ומציע עזרה ויעוץ להורים על מנת ליצור עבור התלמידה סביבה ביתית עם מסוגלות טובה יותר.

גני תקשורת

העקרונות החינוכיים – טיפוליים, דרכי העבודה ותוכנית הלימודים:

גני התקשורת של סולם מאמצים את הגישה הטיפולית של דר’ גרינשפן ודר’ ווידר מארה”ב, המכונה . R.I.. D היסוד הוא, כי לכל ילד הסובל מהפרעה התפתחותית נרחבת ). D.P. D ( קיים פרופיל נוירולוגי – התפתחותי ייחודי המשפיע ומגביל את תיפקודו. בגן אנו מנסים לתת מענה לצרכים ראשוניים אלו, כדי לעזור לילד להתפנות לעיבוד מידע מן העולם, להיות פעיל, עירני ומווסת בסביבתו הטבעית. צוות הגן מונחה לעקוב אחר היוזמות של הילדים, ולחפש את תחומי העניין והמוטיבציה שלהם, כדי לעודד למידה בהקשר חווייתי ומשמעותי. אנו שמים דגש על האינטראקציה עם הילדים וביניהם, לשיפור מיומנויות התקשורת והחשיבה הרגשית.

הגנים מחולקים לפי רמת תפקוד תקשורתית – חברתית וכן בהתאם לפוטנציאל הקוגנטיבי של הילדים. סדר היום ומטרות העבודה משתנים בכל גן, וכוללים פעילויות קבוצתיות; מפגש בוקר ומפגש צהריים, למידת נושא משותף, ארוחות משותפות ומשחק חברתי, קיימים גם טיפולים רגשיים בקבוצה. הילדים מקבלים גם סל טיפולים נרחב )טב”ם( במגוון תחומים, כאשר בבניית התוכנית החינוכית – טיפולית האישית וסדר היום הכללי, מתקיים דיאלוג תמידי בין רצון להתאים את הפעילות לנורמה המתקיימת בגן רגיל ועידוד אינטראקציות מתאימות, לבין התאמת הקצב והתוכן לקשיים הספיציפיים של כל ילד, וליכולתו לעבד מידע ולמידה.

גני תצפית

גני התצפית מהווים מרחב התפתחות משמעותי עבור ילדים המגלים קשיים בתחומי ההתפתחות השונים ומעלים שאלה דיאגנוסטית או שאלה לגבי דרכי ההתערבות. מרחב אשר מאפשר להם לפתח בסביבה מותאמת את כישוריהם הקוגניטיביים ואת התפתחותם הרגשית- חברתית, תוך כדי עבודה דיאגנוסטית בעבודה אינטגרטיבית רב צוותית. סדר היום במסגרות חינוכיות אלו מושתת על גישה

התפתחותית – מערכתית המתייחסת לכל תחומי ההתפתחות וליחסי הגומלין ביניהם והתערבות דיאגנוסטית RTI כמו גם לצרכים הספציפיים של כל ילד. הטיפולים הפרטניים והקבוצתיים המשולבים בסדר היום בגן מאפשרים לבנות לכל תלמיד תכנית המותאמת לצרכיו הספציפיים ומכוונים לפיתוח תחושת שייכות, מסוגלות ואוטונומיה של כל ילד וילד.

מעונות

מעון סולם הוא הוותיק מבין מסגרות מעונות היום השיקומיים הפועלים בירושלים.

המעונות מיועדים לתינוקות ופעוטות בגילאי 6 חד’ עד 3 שנים, בעלי איחור התפתחותי כללי הנובע מסיבות בריאותיות, גנטיות, תסמונות מסוימות ומחסך רגשי וסביבתי. במעונות סולם מתמחים בקשת רחבה של שיטות טיפול ובונים לכל פעוט את התוכנית המתאימה לו. הפעוטות מטופלים על ידי מיטב אנשי המקצוע הבכירים המתמחים במגוון שיטות פרא רפואיות בתחומי ההתפתחות השונים: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפול תחושתי בחדר סנוזלן, תרפיות רגשיות, טיפולי האכלה, מעקב פסיכולוגי ושירותים סוציאליים. במעון

מיושמות גישות עבודה עדכניות בהתאם לצרכי הפעוטות: ניתן דגש על בעיות וויסות חושי, D.I.R – שיטת טיפול אינטנסיבי ואינטגרטיבי המערב את כל הגורמים המטפלים בילד, תת”ח, תפקודי פה והרגלי אכילה. מסגרת המעון מנוהלת ע”י סגל רב מקצועי מיומן המודרך על ידי צוות פרא רפואי בכיר. כמובן שההורים שותפים מלאים בכל הליך הטיפול. מחקרים מוכיחים כי ככל שההתערבות הטיפולית מוקדמת יותר, הסיכויים לצמצם פערי התפתחות גדולים יותר וע”כ משתדלים במעון ‘סולם’ לקדם את הפעוטות ככל האפשר

Skip to content